Nevjerojatne promjene očekuju se u razdoblju između 2020-te i 2030-te, koje će revolucionirati poljoprivredni sektor. Desetljećima, vlade i velike organizacije su fokusirali svoje napore na dostupnost hrane, s ciljem da sve namirnice naše prehrane budu dostupne u bilo kojem trenutku tijekom godine.
U zadnje vrijeme, stvari su se počele mijenjati, s obzirom da novi faktori zahtijevaju promjene cijelog agrokulturalnog sektora. S time u vidu, postavlja se pitanje: kako će se proizvodnja hrane promijeniti u narednim godinama?
Predviđa se da najveće promjene poljoprivrednog sektora će se dogoditi u aspektima:
- Nove tehnologije u borbi protiv klimatskih promjena.
- Novi usjevi koji će zadovoljiti nove prehrambene trendove.
- Rješenja za borbu protiv klimatskih promjena.
TEHNOLOGIJA
Tehnološki razvitak čini ogromne napretke i rezultati će uskoro biti vidljivi. Kroz posljednjih par godina, svjedočili smo brojnim novim tehnologijama. Unazad 10 godina, alati kao što su Isobus i potpomognuta vožnja bi se činili kao znanstvena fantastika. Danas su ti alati dostupni svima i primjenjuje se u modernim modelima traktora kao što je McCormick X8.
Očekuje se da će se nove futurističke tehnologije pojaviti tijekom idućeg desetljeća – možda ćemo vidjeti robote i dronove kako lutaju našim poljima, skupljaju podatke i brinu se o usjevima s nevjerojatnom preciznošću.
Gnojidba, plijevljenje pa čak i berba mogu biti upravljani od strane umjetne inteligencije, dok će roboti nove generacije predlagati sugestije za optimizaciju proizvodnje i povećati prinose usjeva.
Poljoprivredni dronovi se već sada koriste u mapiranju terena i detekcije problema. Prognozira se da će ovaj trend nastaviti eksponencijalno rasti. Isto tako koristit će se za brzo i precizno špricanje usjeva, bez nepotrebne potrošnje kemikalija, zahvaljujući sofisticiranoj opremi.
Smjer tehnološke modernizacije možemo vidjeti iz činjenice da sve više poljoprivrednih alata i strojeva izlazi na tržište s opcijama daljinskog upravljanja. Jedan od tih primjera je kosilica na daljinsko upravljanje koje imaju veću razinu efektivnosti i efikasnosti naspram tradicionalnijih metoda košenja.
Sakupljanje podataka će biti integrirano sa sustavima satelitskog nadgledanja usjeva, kako bi mogli kontrolirati i pravovremeno reagirati na probleme.
Međutim, nove tehnologije se ne tiču samo digitalne mašinerije i alata, genetsko inženjerstvo igra isto važnu ulogu. Svi smo do sada već upoznati s genetski modificiranom hranom (GMO). Nove tehnike uzgoja izlaze na tržište kao novi smjer razvoja. Koristeći nove tehnike editiranja genoma, kako bi modificirali specifične dijelove gena, sada je moguće napraviti nove biljne vrste koje su otpornije i produktivnije od onih ostvarenih putem tradicionalnog križanja i hibridizacijskih tehnika.
KLIMATSKE PROMJENE
Klimatske promjene će utjecati na metode proizvodnje i faktore kao što u kiša, temperatura i kvaliteta tla. Zato je važno pravovremeno reagirati na te promjene kroz primjenu određenih strategija.
Novi izvještaj Europske agencije za zaštitu okoliša predlaže alate za preciznu poljoprivredu, koji poboljšavaju proizvodnju i optimiziraju primjenu gnojiva i kemikalija za zaštitu usjeva.
Isto tako predlaže se rast usjeva koji su otporniji na nalete toplog i hladnog vremena kao i suše i nametnika. Usjevi bi se trebali pokrivati tijekom zimskog razdoblja radi zaštite tla, dok rotacija usjeva značajno pridonosi kvaliteti zemlje.
Ostale preporuke za iduće desetljeće uključuju optimizaciju navodnjavanja, održivu proizvodnju u staklenicima i bolja prehrana životinja.
NOVI TRENDOVI I ORGANSKA POLJOPRIVREDA
Novi prehrambeni trendovi imaju rastući utjecaj na poljoprivredne prakse. Određene promjene već i sada možemo primijetiti u obliku povećanja kvantitete povrća u obrocima, pad potrošnje životinjskih proizvoda dok ljudi počinju prioritizirati kvalitetu i raznolikost naspram kvantitete.
Prema izvještaju Europske Unije 2019-2030 potrošači su u sve većoj stopi zahtjevniji prema prehrambenim proizvodima kod aspekata kao što su zdravlje, prehrambene vrijednosti, porijeklo, održivost i briga o životinjama.
Nova potražnja ima ključan utjecaj na kultivaciju uzgajanih sorti, kultivacijske metode i razmnožavanje životinja. Neosporivo je da određeni tržišni sektori kao što su oni proizvodi organskog i lokalnog porijekla.
U istom izvještaju, predviđa se smanjenje obradivih površina za za 178 milijuna hektara do 2030-te. Usjevi će rasti sporije nego u prošlosti, ali kroz napretke u selekciji sjemena i kontroliranja uvjeta, farmeri će svejedno ostvariti porast u proizvodnji.
Jedan od najvećih trijumfa ljudskog napretka je činjenica da većina ljudi više ne mora fizički raditi na polju. Za ovaj uspjeh je zaslužan nevjerojatni rast produktivnosti, postignut gotovo isključivo od primjene tehnologije u obliku poljoprivrednih strojeva i ostalih alata koji poboljšavaju usjeve i stočarstvo. Velike promjene su se već dogodile i nastaviti će se događati.