fbpx

Što su malčeri i zašto su bitni za urod?

Svim iskusnim poljoprivrednicima pojam “malčeri” dobro je poznat, međutim za sve one zainteresirane ili pak buduće poljoprivrednike jednostavna definicija uputit će vas u ovaj aspekt poljoprivrede.

Malč se odnosi na ostatke svježe pokošene, površinske trave. Trava je nasjeckana u tanke isječke koji lagano padaju na površinu zemlje. Tako može biti brzo i efikasno razgrađeno od strane mikroorganizama u zemlji, koji otpuštaju procesirane hranjive tvari nazad u tlo. Prema tome, jasne su i izvedenice – malčiranje i malčevi te što isti označavaju.

Kako malčeri rade i za što se koriste?

Razne rezalice unutar rotacijskog bubnja razbijaju vegetaciju, a ovisno o gustoći vegetacije i vrsti materijala, ovisit će i potreba za malčerima. Koriste se za održavanje i čišćenje različitih zelenih površina te malčiranje obradivih površina prije i nakon berbe.

Izuzev njihove primarne funkcije, uvijek su isplativa investicija budući da se mogu koristiti i za:

  • Čišćenje terena prije izvođenja radova
  • Kontrola invazivnih vrsta i nametnika
  • Zaštita životinjskih staništa
  • Prevencija požara

Vrste malčera

Kao što smo ranije spomenuli, s obzirom na višenamjensku prirodu malčera, postoje naravno i različite vrste malčera, najlakše ih možemo kategorizirati ovisno o zemljištu za koje su namijenjeni:

Malčer roto kosilica

Poljoprivredni stroj koji spada u manju kategoriju na skali, roto kosilice će pretvoriti vaše isječke trave i lišća u fino izrezane ostatke za mikroorganizme u vašem tlu. Većina modela dolazi sa spremnicima koji omogućavaju da distribuirate malč na ona mjesta kojima je to najpotrebnija kao što je cvjetni vrt. Ako vam je potreban malč za samo lagane materijale, ovo je tip malčera za vas, a ujedno i je i najjeftinija opcija.

Vrtni malčeri

Dizajnirani specifično da sasijeku uvelo lišće, grančice ili biljke oni će preraditi vaše nakupine vegetacije dok ne postanu koristivi malč. Budući da nisu svi modeli isti potrebno je odabrati vrtni malčer ovisno o najvećem tipu granja koje želite obraditi.

Malčeri za voćnjake

Kao što naslov govori, ovaj tip malčera je prikladan za čišćenje voćnjaka od trave, granja, lišća, grmova, te generalno uređivanje obradivog prostora. Postoje varijacije namijenjene za specifičan tip voćnjaka od maslinika pa sve do vinograda.

Šumski malčeri

Kada pričamo o šumski malčerima, pričamo o teškoj artiljeriji. Ovi strojevi mogu čistiti hektare vegetacije dnevno, ovisno o materijalu i terenu u pitanju. Često se koriste za sprečavanje požara, čišćenje zemlje i kontrolu vegetacije, oni dolaze kao samostalni strojevi ili kao nastavci na ostale poljoprivredne strojeve.
Kao ovlašteni distributer Agro Mićović malčera u našoj ponudi možete pronaći razne malčere ovisno o poljoprivrednim zemljištima:

  • Standard modeli – univerzalni modeli na stražnji priključak traktora. Najčešće se koriste za voćnjake, za košnju sredine. U ponudi su modeli različitog radnog zahvata i podesivih visina košnje, s fiksnim ili pomičnim okvirima za bliži prilazak stablu ili npr. ogradi.
  • Uskočni modeli – modeli s uskočnim mehanizmom namijenjenim za neometan rad između stabljika s određenim razmacima. Ovi modeli imaju fiksiran ili pomičan ram za bočni izlazak čime su osim standardne košnje, obuhvaćena i područja ispod voćki.
  • Herbiko modeli – modeli namijenjeni za istovremenu obradu tla i tretiranje herbicidima.

Primjer rada uskočnog modela možete pogledati ovdje, dok u slučaju kvara ili potrebe zamjene određenih dijelova možete isto naručiti putem naše web stranice.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio informativan, te vam želimo sretnu i uspješnu obradu tla.

Zatraži ponudu

Ova forma služi isključivo prikupljanju osnovnih podataka o vama, kako bi vas naš trgovac mogao kontaktirati telefonskim putem s odgovarajućom ponudom s obzirom na unešene podatke.